تبلیغات
براسان - سالمونلوز در طیور

بلوچستان


Admin Logo
themebox Logo
نویسنده :انس حسین بر
تاریخ:چهارشنبه 20 بهمن 1389-10:10 ب.ظ

سالمونلوز در طیور

سالمونلا باکتری گرم منفی است که در جوجه‌ها و تخم‌مرغها معمولاً وجود دارد. سالمونلا عامل یکی از شایعترین مسمومیتهای غذایی می‌باشد. سالمونلا می‌‌تواند تخمدانهای پرنده را آلوده کند و قبل از تخم گذاردن پرنده، وارد تخم مرغ شود یا اینکه بهنگام تخم گذاردن پرنده به پیوسته تخم مرغ نفوذ کند. سالمونلا با پختن غذا از بین می‌رود ولی غذاهایی که حاوی تخم مرغ خام هستند مانند سس مایونز مشکل‌ساز خواهند بود.

مسمومیت با سالمونلا

سالمونلوزیس نام عفونتی است كه به‌وسیله باكتری سالمونلا ایجاد می‌شود. از جمله مواد غذایی كه این نوع مسمومیت در اثر مصرف آنها دیده شده است عبارتند از: گوشت، مرغ، تخم‌مرغ، ماهی دودی و شیر خشك.

به گفته کارشناسان بهداشت مواد غذایی، احتمال آلودگی غذاهایی که پروتئین بالایی دارند مانند شیر و صدف خوراكی با گونه خاصی از این باكتری به نام سالمونلا تیفی عامل تب تیفوئید بسیار محتمل است.

همچنین پس از مصرف غذاهای پخته‌ای كه قبل از مصرف مجدد خوب گرم نشده‌اند یا سرد مصرف شده‌اند، ممكن است این نوع مسمومیت بروز نماید.

به گفته پزشکان، علایم و نشانه‌های این مسمومیت با تأخیر ظاهر می‌شود و ممكن است 12 تا 24 ساعت بعد از مصرف غذای آلوده، علایم در فرد مسموم بروز کند. علایم و نشانه‌های این مسمومیت شامل تب، خستگی، سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال آبكی شدید، ضعف، درد شكم و كم شدن آب بدن است.

سالمونلا در تخم مرغ :

سالمونلوسیس كه عامل آن اس.پولوروم  s . pullorum  است ، بیماری شناخته شده ماكیان است . اكنون سالهاست كه این بیماری تقریباً در همه كشور ها تحت كنترل است و این میكروب بنظر می رسد مسئله ای علیه عموم بوده باشد . اما عفونت های ساب كلینیكی  sub- clinic  ماكیان توسط گونه های دیگر سالمونلا همچنین وجود ناقلین بین آنها به خصوص مرغها ، یكی از عوامل اصلی سرایت میكروب در مسمومیت غذایی انسان در سطح جهان است . تخم مرغ بطور طبیعی طوری ساخته شده است كه حفاظ مؤثری  پوسته  در برابر ورود هر چه زیانبار از جمله میكروبها داراست و بنابراین داخل تخم مرغ هنگام تولد ان بطور طبیعی استریل است و باكتری ها از قبیل سالمونلا در روده و حفره ابتدای روده  cecum  وجود دارند . قسمت پوسته هنگام تولد تخم آلوده شده و آلودگی میكروبی در تمام مراحل تا آنگاه كه جوجه پوسته را می شكند ، وجود دارد . جوجه با نوك زدن به پوسته تخم بدنیا می آید و سیستم تغذیه ای جوجه به این وسیله از پوسته آلوده با سالمونلا آلوده میشود . تغییرات تدریجی در تیپ های  serotype  سالمونلا در دسته ماكیان در هر زمان وجود دارد . این طور كه سروتیپ موجود به آرامی از بین می رود و از غذای آلوده یا منابع دیگر ، میكروب جدید جانشین آن میشود . این جانشینی میكروبی عموماً به انسان رسیده باعث آلودگی غذایی و مسمومیت می گردد . بین سال های 1987 و 1990 آلودگی گسترده از سالمونلا اینتریتیدیس  Enteritidis  در آمریكا و انگلیس و جاهای دیگر وجود داشت . پیدا شدن یك تخم مرغ كه از داخل توسط این میكروب آلوده بود ، زنگ خطر را بصدا درآورد و موجب نگرانی تولیدكنندگان تخم مرغ گردید . بعد از آن هنوز این اتفاق تكرار نشده است اما بدگمانی عمومی بمدت زیادی وجود خواهد داشت .

عفونت سالمونلا

عفونت‌ سالمونلا عفونت‌ عمومی‌ بدن‌ در اثر میكروبی‌ از خانواده‌ سالمونلا . این‌ باكتری‌ معمولاً لوله‌ گوارش‌ و دستگاه‌ لنفاوی‌ را درگیر می‌سازد. عفونت‌ نسبتاً خفیف‌ سالمونلا ممكن‌ است‌ با گاستروانتریت‌ ساده‌ اشتباه‌ گرفته‌ شود. عفونت‌های‌ سالمونلا بیشتر افراد بالای‌ 70 یا زیر 20 سال‌ را مبتلا می‌سازند بیشترین‌ شیوع‌ در شیرخواران‌ زیر یك‌   سال‌.

علایم‌ شایع‌

اسهال‌، اغلب‌ همراه‌ با انقباضات‌ شكمی‌، در موارد خفیف‌، اسهال‌ ممكن‌ است‌ تنها در حد 3-2 بار دفع‌ مدفوع‌ شل‌ باشد، ولی‌ در موارد شدید ممكن‌ است‌ اسهال‌ به‌صورت‌ بیرون‌روی‌ هر 15-10 دقیقه‌ وجود داشته‌ باشد.

-استفراغ‌ گاهی‌؛ تب‌

-وجود خون‌ در مدفوع‌ گاهی‌

-سردرد

 علل‌

عفونت‌ با باكتری‌ سالمونلا پس‌ از خوردن‌ غذاهایی‌ نظیر گوشت‌، مرغ‌، شیر تازه‌ یا تخم‌ مرغ‌ خام‌ یا آشامیدن‌ آب‌ آلوده‌ به‌ باكتری‌. باكتری‌ سالمونلا در شرایط‌ انجماد مواد غذایی‌ نیز زنده‌ می‌ماند ولی‌ پختن‌ كامل‌ آن‌ را از بین‌ می‌برد.

همه‌گیری‌های‌ عفونت‌ سالمونلا معمولاً هنگامی‌ اتفاق‌ می‌افتد كه‌ افراد زیادی‌ از یك‌ غذای‌ آلوده‌ مشترك‌ مثلاً در طی‌ سفرهای‌ تفریحی‌، اجتماعات‌ مردمی‌ یا رستوران‌ها استفاده‌ می‌كنند. این‌ عفونت‌ می‌تواند از فردی‌ به‌ فرد دیگر منتقل‌ گردد.

-عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر

-بیماری‌ گوارشی‌ اخیر

-زندگی‌ در شرایط‌ پرجمعیت‌ یا غیربهداشتی‌

-سن‌ خردسالی‌ و سنین‌ بالا

-ضعف‌ دستگاه‌ ایمنی‌ در اثر بیماری‌ها یا داروها

-كم‌خونی‌ یا بدخیمی‌

پیشگیری‌

پختن‌، دستكاری‌، ذخیره‌ و نگه‌ داشتن‌ در یخچال‌ در مورد گوشت‌، مرغ‌، تخم‌ مرغ‌ و غیره‌ باید به‌طور مطلوبی‌ انجام‌ گیرد.

از حیوانات‌ دارای‌ عفونت‌ احتمالی‌ دوری‌ كنید.

تنها از شیر پاستوریزه‌ استفاده‌ كنید.

پس‌ از هر بار رفتن‌ به‌ توالت‌ و قبل‌ از دستكاری‌ مواد غذایی‌ دست‌ها را بشویید.

فرد مبتلا به‌ این‌ عفونت‌ را از سایر افراد خانواده‌ جدا نگه‌ دارید.

در مورد مصرف‌ آنتی‌بیوتیك‌ جهت‌ پیشگیری‌، قبل‌ از مسافرت‌ به‌ مناطق‌ محروم‌ از آب‌ و مواد غذایی‌ بهداشتی‌، با پزشك‌ مشورت‌ نمایید.

عواقب‌ مورد انتظار

اكثر عفونت‌های‌ سالمونلا خفیف‌ بوده‌ و با درمان‌ در عرض‌ 48-24 ساعت‌ بهبود می‌یابد. بیماران‌ مبتلا به‌ عفونت‌ شدید ممكن‌ است‌ نیازمند بستری‌ و جداسازی‌ از دیگران‌ در بیمارستان‌ باشند. این‌ عفونت‌ ممكن‌ است‌ 3-2 هفته‌ به‌طول‌ انجامد.

عوارض‌ احتمالی‌

كم‌آبی‌ بدن‌ در اثر اسهال‌ و استفراغ‌ شدید. كم‌آبی‌ شدید می‌تواند كشنده‌ باشد به‌ خصوص‌ در شیرخواران‌ و افراد بالای‌ 60 سال‌ عفونت‌ سایر اعضا، نظیر كلیه‌ها، كیسه‌ صفرا، طحال‌ و ریه‌ها ناشی‌ از انتشار باكتری‌ سالمونلا از طریق‌ جریان‌ خون‌

درمان‌

بررسی‌های‌ تشخیصی‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ آزمایش‌های‌ مدفوع‌ و كشت‌ خون‌ باشد.

بستری‌ در بیمارستان‌ به‌ندرت‌ ضرورت‌ می‌یابد. در مورد اكثر بیماران‌ مراقبت‌ در منزل‌ با توصیه‌های‌ لازم‌ طبی‌ كفایت‌ می‌كند.

در صورت‌ امكان‌ فرد بیمار را از سایرین‌ جدا نگه‌ دارید.

از یك‌ بالشتك‌ گرم‌كننده‌ یا كیسه‌ آب‌ داغ‌ برای‌ كاهش‌ دردهای‌ شكمی‌ استفاده‌ كنید.

اگر اسهال‌ شدید باشد ممكن‌ است‌ لازم‌ باشد تا از یك‌ توالت‌ كنار بستر استفاده‌ نمایید.

داروها

برای‌ موارد خفیف‌ معمولاً دارویی‌ نیاز نیست‌.

برای‌ موارد شدید بیماری‌ و بیماران‌ دچار سایر اختلالات‌ طبی‌، داروهای‌ ضداسهال‌ و آنتی‌بیوتیك‌ها برای‌ مقابله‌ با عفونت‌ و مایعات‌ وریدی‌ برای‌ جبران‌ كم‌آبی‌ شدید ممكن‌ است‌ تجویز شود.

فعالیت‌

حداقل‌ تا 3 روز پس‌ از برطرف‌ شدن‌ اسهال‌، تب‌ و سایر علایم‌ در بستر استراحت‌ نمایید و جز برای‌ رفتن‌ به‌ توالت‌ یا حمام‌ بستر را ترك‌ نكنید. پس‌ از آن‌ فعالیت‌های‌ طبیعی‌ را به‌تدریج‌ از سر بگیرید. در مدتی‌ كه‌ در بستر قرار دارید مرتباً پاهای‌ خود را خم‌ و راست‌ كنید تا از ایجاد لخته‌ در عروق‌ پا جلوگیری‌ شود.

رژیم‌ غذایی‌

تا برطرف‌ شدن‌ اسهال‌، از محلول‌های‌ اوآراس‌ استفاده‌ كنید. پس‌ از آن‌ از یك‌ رژیم‌ غذایی‌ سبك‌، و در عین‌ حال‌ پرانرژی‌ و متعادل‌، استفاده‌ نمایید. مصرف‌ مكمل‌های‌ ویتامین‌ها و مواد معدنی‌ پس‌ از بیماری‌ طولانی‌مدت‌ ممكن‌ است‌ سودمند باشد.

در این‌ شرایط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نمایید

اگر شیرخواری‌ كه‌ دچار علایم‌ عفونت‌ سالمونلا همراه‌ نشانه‌های‌ كم‌آبی‌، نظیر خشكی‌ و چروكیدگی‌ پوست‌، كاهش‌ مقدار ادرار یا تیره‌ شدن‌ ادرار باشد.

اگر شما یا یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان دارای‌ علایم‌ عفونت‌ سالمونلا باشید كه‌ بیش‌ از 48 ساعت‌ تداوم‌ یافته‌ باشد.

بروز موارد زیر در طی‌ بیماری‌:

-تب‌ 9/38 درجه‌ سانتیگراد یا بالاتر

-یرقان‌ زردی‌ پوست‌ و چشم‌ها

-سرفه‌ همراه‌ خلط‌ خونی‌

-تشدید اسهال‌

سالمونلا در جوجه و انسان

عفونت های سالمونلایی درتمامی نقاط دنیا در میزبانهای بسیاری همچون حیوانات اهلی، وحشی و انسان باعث بیماری می شوند. اطلاعاتی در مورد شیوع سالمونلا در جمعیت دامهای اهلی ضروری است تا از ارتباط مابین ذخیره سالمونلا با حیوانات و انسان آگاه شویم. درانگلستان ،سالمونلا انتریتیدیس یكی از مهمترین سروتیپهایی است كه بعد از انجام مراحل پاكسازی و ضد عفونی از سالنهای پرورش مرغ جدا شده است.

درحال حاضر درانگلستان افزایش بیماری با ظهور تیپ فاژی 4 باكتری همراه می باشد. درامریكا فاژ 8 و سویه دیگری غیر فاژ 4 بیماریزایی در طیور داشته و سبب مسمومیت در انسان نیزمی شود .

شیوع و گسترش بیماری 

 شیوع شدید پاراتیفوئید  خصوصاً  سالمونلا تیفی موریوم در سال 1978 در  امریكا  و  استرالیا  سبب خسارات زیادی شد 4.درطی دهه 1980 آلودگی اغلب تخم مرغها در شمال غربی ایالات متحده مربوط به سالمونلا انتریتیدیس بودوتقریباً 0001/0 آلودگی تخم مرغها ممكن است رخ دهد.در این مناطق آلوده به طور متوسط ازهر50 مصرف كننـده  تخم مرغ ، یكی می تواند به  سالمونلوز مبتلا شود. درصد وقوع بیماری در ماههای سرد و در خروسها 2% بیشتر است.

عامل بیماری

درحال حاضرشایعترین سروتیپهای بیماریزا پاراتیفوئید در طیو ، سالمونلا انتریتیدیس Salmonella enteritidis وسالمونلا تیفی موریوم S.typhimuriumمی باشند . این عوامل ، باكتریهای گرم منفی ، میله ای شكل با ابعاد  5/1- 7/0×5-2 هستند كه فاقد هاگ و فاقد كپسول می باشند . دارای تاژكهای بلند هستند و متحركند. در محدوده دمایی 5 تا 45 درجه سانتیگراد ودرمحدودهpH، 4 تا 9 می توانند رشدكنند و نیترات را به نیتریت احیا میكنند1. سالمونلاتیفی موریوم تخمیر گلوكز هم اسید و هم گاز تولید می كند  ، دولسیتول ، مانیتول ، مالتوز را انجام می دهد ولی قادر به تخمیر لاكتوز ، ساكاروز ، مالونات یا سالین نیست . درتمامی محیطها تولید سولفید هیدروژن می كند و دكربوكسیلاسیون اورنی تین ولیزین را انجام می دهد و از سیترات بعنوان منبع مهم كربن بهره می گیرد. سالمونلاتیفی موریوم اوره و ژلاتین را هیدرولیز نمی كند پس اندول تولید نمی كند.

نشانه های بالینی

معمولاًبیماری در جوجه ها زیردوهفتگی و به ندرت در سنین بالای 4 هفتگی دیده می‌شود. معمولاًتلفات در كمتر از 20% گروه مبتلا اتفاق می افتد در طی هفته دوم زندگی ، جوجه ها ممكن است علائمی از ضعف رشد ، توقف رشد و ضعف عمومی توان بدن را نشان می دهند . معمولاً عفونت پاراتیفوئید در پرندگان خیلی جوان سبب بیماری می‌شود. آلودگی تخم مرغها با سالمونلا ممكن است منجر به مرگ جنین داخل تخم مرغ ویا مرگ سریع جوجه های تازه هچ شده ، شود . علائم بالینی ندرتاً پس از دو هفته مشاهده می شود. پرندگان مبتلا كسل ، چمباتمه زده و افسرده هستند .تمایل به حركت نداشته و با چشمان بسته ، پرهای ژولیده و بالهای افتاده می ایستند . اسهال ، آلودگی پرها ی اطراف مقعد با با مدفوع از نشانه های رایج است و در برخی واگیرها به دلیل كدورت قرنیه یا پلاك های پنیری در حدقه چشم ، بینایی پرنده دچار مشكل می شود. ندرتاً در پرندگان تخم گذار بیماری ایجاد می كند و درصورت بیماریزایی سبب كاهش تخمگذاری می شود.طبق بررسی های انجام یافته در سال 1995 در امریكا ، تخم هایی كه مشكوك به آلودگی با فاژتیپ 4 سالمونلا انتریتیدیس بودند نقایصی در پوسته داشتند كه شامل دراز شدن شكل تخم مرغ ، نازكی پوسته ، اندازه های كوچك ، كج و معوج شدن تخم مرغ بودند. به طور كلی سویه فاژ 4 كه در اروپا و آسیا و ایران رواج دارد به مراتب بیماریزا تر از سایر سویه های رایج در امریكا و كانادا می باشد.

یافته های كالبد گشایی

درعفونت  شدید در جوجه های  تازه هچ  شده كه منجر به تلفات سریع می شود تنها نشانی كالبد گشایی سپتی سمی بودن لاشه است. اگر جوجه ها در سنین اولیه مبتلا شوند ، التهاب و عدم جذب كیسه زرده درآنها شایع است. اگرآنها در مرحله حاد سپتی سمی از بین نروند عمدتاً تورم طحال و كبد همراه با پر خونی ، رگه های خونی و كانونهای نكروتیك دیده می شود . كلیه نیز ممكن است دچار این عارضه گردند پریكاردیت ، پری هپاتیت چركی فیبرینی دراغلب موارد مشاهده می شود.

مشخص ترین یافته كالبد گشایی كه در حدودپرندگان تلف شده در اثر سالمونلوز دیده می شود اتساع سكوم بوسیله مواد نكروتیك سفیدو سخت می باشد كه به آن تیفلیت Typhitis می گویند.وقتی بیماری مزمن شود انتریت حاد دارای كانونهای نكروزی در روده كوچك مشاهده می شود شامل كدورت چشم ،چركی شدن چشم ، تورم مفاصل چركی و التهاب كیسه های هوایی می باشد.

تشخیص

تأیید تشخیص،مستلزم جداسازی وشناسایی عامل بیماری وترجیحاً سرووارآن می باشد.سالمونلا رامی توان با كشت مستقیم،بسادگی ازبافتهای مبتلا جداكرد،بنابراین درجوجه هایی كه دراثرسپتی سمی میمیرند،می توان از كبد ، كیسه صفرا یا كیسه زرده باكتری را مستقیماً جدا نمود. در پرندگان مسن تر سالمونلا در روده یافت می شود و امكان جدا كردن باكتری از سكوم ها بیشتر است . امكان جدا كردن از مكانهای دیگر مثل تخمدان ، لوله تخم بر ، لوزالمعده ، مفصل ، بیضه ، قلب و چشم وجود دارد.

سالمونلا پلوروم و گالیناروم در روده كلونیزه نمی شوند اما سایر قسمتهای بدن پرنده را بسادگی آلوده می كنند . این امر موجب تحریك تولید  آنتی بادی هایی  می شود كه در آزمایشهای  سرمی مورد  شناسایی قرار می گیرند . سایر سرووارهای سالمونلا در روده كلونیزه می شوند اما بافتهای بدن را بسادگی مورد تهاجم قرار نمی دهند و بنابراین ممكن است تولید آنتی بادیها را تحریك نكنند.

جداسازی سالمونلا 

برای كشت نمونه ها جهت غنی سازی باكتری از محیطهای غنی كننده همچون بافر آب پپتونه استفاده می شود . سه محیط مغزی انتخابی كه معمولاً مورد استفاده قرار می گیرند شامل آبگوشهای سلنیت ـ سیترات ، تترا تیونات و  راپاپورت ـ  واسیلیادیس  RV   می‌باشند با افزون آنتی بیوتیكهایی مانندنووبیوسین یا رنگهایی مانندبریلیانت گرین می‌توان محیط ها را انتخابی تركرد . برای كشت از نمونه های آلوده مانند مدفوع ، سواب كلواك ، نمونه های محیطی یا كشت مجدد از محیط پیش مغذی، از محیطهای مایع مغذی مثل RV استفاده می شود . در این حالت ، نمونه به نسبت به محیط RV منتقل می شود. برای جدا سازی سالمونلا ، استفاده از حداقل دو محیط جامد توصیه می‌شود . محیط های جامد رایج عبارتند از : آگار مك كانكی ،دئوكسی كلات سیترات آگار DCA  كه پرگنه های سالمونلا بر روی آن بی رنگ به نظر می رسند و در آگار بریلیانت گرین پرگنه ها قرمز رنگ می شوند . سایر محیطها  عبارتند  از : گزیلوز لیزین دئودكسی كلات آگار XLD  و محیطهای تغییر یافته آن و آگار رامباچ.

شناسایی سالمونلا

تظاهرات بالینی و كالبد گشایی بیماری پاراتیفوئید مشابه سایر بیماریهای حاصله از سایر سالمونلا ها و حتی عوامل باكتریایی دیگر است . ابتدا می توان پرگنه های مشكوك را با آزمایش آگلوتیناسیون برروی لام با استفاده از سرم پلی والان O و سرم فیزیولوژی ، آزمایش كرد. آزمایشهای بیوشیمیایی اصلی برای سالمونلا ، تولیدH2S عدم تولید اندول درآب پپتونه ، به همراه واكنشهای قندی خاص می باشد. واكنشهای قندی سالمونلا شامل تخمیر گلوكز ، مانیتول ، مالتوز و دولسیتول و عدم تخمیر لاكتوز ، سوكروز و سالیسین می باشد . این واكنشهای بیوشیمیایی به طور مطلوبی در محیطهای تركیبی كه در حال حاضر برای شناسایی باكتریها دردسترس می باشند مثل محیط كوهنز Kohns  یا آگارسه قندی TSI  ، انجام پذیرند .

تشخیص سرمی

درابتدای تخمگذاری با نمونه گیری از300 پرنده در هرگله آزمایش خون كامل WBT  با استفاده از آنتی ژن رنگی انجام می شود و نیز آزمایش میكرو آگلوتیناسیون و میكروآنتی گلوبولین و ELISA انجام می شود. ممكن است بعضی از پرندگانی كه پاسخ آزمایشهای سرمی آنها مثبت است ، به باكتری سالمونلا آلوده نباشندبه دلیل واكنشهای متقاطع مابین سویه های باكتریایی و بر عكس پرندگانی كه درمراحل اولیه آلودگی بسر می برندوسالمونلارا به طور فعال دفع می كنند،ممكن است از نظر سرمی منفی باشند.  ممكن است جوجه هاآنتی بادیهای سالمونلا رابه طورغیرفعال ازراه كیسه زرده دریافت نمایندكه این امر نشانگر آلودگی گله مادر می باشد . می توان زرده تخم مرغ را نیز از نظر وجود ایمنوگلوبولین های ضد سالمونلایی آرمایش كرد و چه بسا این روش ،به عنوان راهی برای شناسایی و حذف گله های تخمگذار مورد استفاده قرار گیرد. آنتی سرم پلی والان ، آنتی سرم گروه D سالمونلا جهت مشخص نمودن آنتی ژن سوماتیك و سپس از آنتی سرمهای اختصاصی استفاده می شود.

  انتشار و انتقال

همچون سایرسالمونلاهای بیماریزا می باشدكه قبلاً شرح آن داده شده است.دریك تحقیق تجربی درسال1999نشان داده شده است كه با افزایش سن گله مادر،افزایش نفوذ پذیری سالمونلا به داخل تخم مرغ رخ می دهد زیراكیفیت پوسته تخم مرغ جوجه كشی با افزایش سن گله مادركاهش می یابد.

مطالعات اخیر نشان داده است كه سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم موجود درمنی خروس می تواند لوله تخم بر و تخمدان مرغ منتقل شده و متعاقباً سبب آلودگی تخم مرغ شود. عامل سالمونلا انتریتیدیس از سه طریق زیر می تواند پرنده را تحت تأثیر قرار دهد :

1ـ ارگانیسم می تواند به سرعت از دستگاه گوارش عبور كند بدون آنكه در پرنده مؤثر بوده و بیماری ایجاد می كند.

2ـ ارگانیسم می تواند در دستگاه گوارش بسرعت تكثیر یابد در حالیكه پرنده به ظاهر سالم و طبیعی است . پرنده دفع كننده و پخش كننده عامل بیماریزا است .

3ـ ارگانیسم از جدار روده عبوركرده و سلولهای داخلی را درگیرمی كند و سبب بیماری درپرنده می شود ودرصورت بهبود پرنده در زمانهای خاص می تواند از بدن پرنده دفع وخارج می شود.

بررسی گله از نظر سالمونلا 

دركارخانجات جوجه كشی،هردوهفته یك بارازسطوح داخلی هچرها وپوسته های شكسته تخم مرغ موجود درسینی های هچر بایدكشت به عمل آید.همچنین ازجوجه‌های حذفی وجوجه هایی كه درپوسته تخم مرغ ازبین رفته اندآزمایش انجام می شود.

درسالن پرورش،كشت ازجداركارتن ،كف كارتن و پرندگان تلف شده در داخل آن صورت می گیرد . جوجه های وازده و آنهایی كه در چند روز اول می میرند نیز بررسی می شوند.در دوران پرورش بررسی نمونه های بستر،سواب برداری از گردوخاك صورت می گیرد ونیز سواب برداری ازمحل عبور دان از هاپر،اتصالات برق انجام می‌شود.

در گله های مادردر حال تخمگذاری ، سواب برداری از كف لانه تخمگذاری ، پوشال موجود درآن ، گردوغبار ، پرهای دان داخل سالن و سواب برداری از میز درجه بندی تخم مرغ و محل ذخیره تخم مرغ و راهروها انجام می شود. در پرندگان لاین واجداد بهتر است نمونه ها به دفعات بیشتری انجام شود.در گله های تخمگذار می توان از محل جمع شدن مدفوع در زیر قفسها ، انباشته گردو غبار، تیغه جمع كننده مدفوع ، تسمه جمع آوری تخم مرغ ، سواب گرفت و نیز از بستر، گردوغبار ولانه های تخمگذاری نمونه گیری می كنیم .  در كشتارگاهها باید از نمونه هایی مانند تكه هایی از پوست گردن و قسمتهای مختلف كشتارگاه كشت بعمل آید.علاوه برموارد فوق ازكف اتاقك كامیون حمل تخم مرغ سواب برداری صورت می گیرد.

درمان 

اگر تصمیم به درمان دارید بهتر است به كمك آزمایش حساسیت باكتری را در مقابل آنتی بیوتیك سنجید . ممكن است درمان ظاهراً مؤثر باشد ولی گاهی تعدادی از پرندگان، حامل باكتری می شوند و سویه های مقاوم به آنتی بیوتیك ، پدیدار می شوند. از آنتی بیوتیك ها بعنوان داروی پیشگیری مخلوط در دان و یا آب در جوجه های مسن و جوان و تخم مرغهای هچری و داروی معالج طیور بیماراستفاده می شود. تركیبی از سولفات پلی میكسین B وتری متوپریم در گله های مبتلا به سالمونلا انتریتیدیس هم از جنبه پیشگیری و هم از جنبه درمانی مصرف می شود . جنتامایسین تزریقی واسپكتینومایسین جهت كنترل آلودگی كیسه زرده در هچری استفاده می شود . گزارشاتی وجود دارد مبنی بر اینكه افزودن 5 عامل ضد باكتریایی مختلف به آب آشامیدنی طیور سبب كاهش آلودگی سالمونلا تیفی موریوم می شود . داروهای مؤثر دیگر عبارتند از: تتراسایكلین ، نئومایسین ، باستیراسین وداروهای گوگرد داربجزطیور  تخمگذار.

سالمونلاتیفی موریوم و انتریتیدیس نسبت به برخی از آنتی بیوتیكها مقاومت دارویی یافته اند به طوریكه طی گزارش پاپ در سال 1996 سالمونلاتیفی موریوم تیپ 104 نسبت به آمپی سیلین ، كلرامفنیكل ، استرپتومایسین ، سولفا نامید و تتراسایكلین مقاومت دارویی یافته است.

كنترل و پیشگیری

1 تخم مرغها و جوجه ها و پولت ها باید از گله های عاری از سالمونلا آورده شوند و از تخم مرغهای ترك داروكثیف وآنهایی كه روی زمین گذاشته شده اند جهت جوجه كشی استفاده نشود.

2 تخم مرغهای هچ شده باید ضد عفونی شوند و سالنهای هچری طبق استاندارد بهداشتی ـ ضد عفونی آماده شوند. غوطه ور سازی تخم مرغها در محلول گلوتارآلدئید 5/0% دردمای  40 بمدت 20 دقیقه یا گاز دادن با حداقل 600 میلی گرم گاز فرمالدئید به ازای هر متر مكعب در  20 به مدت 30 دقیقه صورت می گیرد .

3 درفاصله بین دو دوره جوجه ریزی ، سالنهای مرغداری بایدتماماً شسته شده وضدعفونی شوند.كپسول پارا فرمالدئید اغلب هر دوهفته یك بار به لانه تخمگذاری افزوده می شود .

4 كنترل حشرات و جوندگان باید بوسیله طراحی سالنها و مدیریت آنها صورت گیرد .

5 جهت جلوگیری از انتقال افقی در بین سالنها ، بیماران را معدوم كرده و تمامی مواد زاید رادر یك منطقه مناسب در ظرف در بسته كه امكان ورود ناقلین بیماری نباشد ، قرارداده شود .

6 از غذای پلیت شده و یا خوراك فاقد منبع پروتئین حیوانی استفاده شود .

7 واكسیناسیون از بروز بیماری پیشگیری می كند .

8 نمونه گیری از سالنهای مرغداری و سواب كلواك و لاشه های مشكوك جهت جلوگیری از شیوع بیماری امری ضروری است .

9 نگهداری تخم مرغها دریخچال وسردخانه خطربیماریزایی راكاهش میدهد.

10 اخیراًسازمان نظارت بر مواد غذایی ودارویی ایالات متحدهFDA استفاده ازمحلول 37% فرمالین را به میزان 5/2 كیلوگرم درهرتن وبه مدت 14 روزجهت كنترل باكتری سالمونلا درخوراك طیور مجاز اعلام كرده است.

 افزودن مواد شیمیایی ماننداسید فرمیك یا پروپیونیك به دان ، یا گاز دادن با فرمالدئیدیا متیل برومید نیز موجب كاهش سالمونلا در دان شده است . برنامه های كنترل سالمونلا انتریتیدیس در كشورهای مختلف بشرح زیر است :

دركشورهای اروپایی درمرحله اول تقلیل آلودگی ودرمرحله بعد حذف آلودگی درگله‌های مادر ، اجداد ولاین انجام می گیرد. دربین این كشورها ،سوئد دركنترل سالمونلا ها مقتدرترو پیشرفته تر عمل نموده است . به طور كلی تا سال 1984 حدود 90%  هزینه معدوم كردن گله های آلوده و 100% هزینه تمیز نمودن فارم ها هرفارم با ظرفیت تولیدی بیش از5000 قطعه مرغ را پرداخت نمود . در انگلستان در سال 1989 برای ممانعت از انتشار سالمونلا قوانینی وضع شده است . محدودیت حركت طیور ، جداسازی فارمهای آلوده همراه با كشتار اجباری و غرامت سبب كاهش آلودگی شده است .  در هلند نیز مشابه انگلستان تمهیداتی صورت گرفته است كه باعث كاهش سالمونلا انتریتیدیس درگله های مادر و اجداد شده است ولی موارد انسانی را تقلیل نداده است .روش آمریكا در برخورد با سالمونلا انتریتدیس بسیار محتاطانه تر است ، كشتار و پرداخت غرامت و غیره وجود ندارد بلكه فارم آلوده را كنترل می نمایند زیرا سویه های باكتری حدت كمتری دارند.

حذف رقابتیCompetitive Exclusion

درمان حذف رقابتی عبارتست از:افزایش فعالیت فلور طبیعی روده تا طی آن كلونیزه شدن بسیاری از عوامل بیماریزا درروده محدودشود،كه این روش عمداً درپیشگیری ازعفونتهای پاراتیفوئیدی مؤثراست. این باكتریها ازطریق مقعد،اسپری در سطح بدن یا قطره خوراكی وارد بدن طیور می شوند.مخلوطی از باكتریهای رودهعموماً محتویات سكوممعمولاً جهت این كاراستفاده می شوند. خوراندن كشت مخلوطی ازباكتریهای روده كورمرغهای گوشتی بالغ كه از29 سویه تشكیل شده بود به جوجه های گوشتی یك روزه از طریق آب آشامیدنی و و سپس رویارو كردن جوجه ها از راه خوراكی با سالمونلاتیفی موریوم بعد از 2روز ، نشان دادن كه این باكتریها به سرعت در روده كور جای گرفته، مقاومت درمقابل سالمونلا تیفی موریوم را در مقایسه با جوجه های گروه شاهد به طور مؤثری افزایش می دهد.

درگله های مسن آلوده به سالمونلا ، قبل از انتقال به جایگاه های پاك ، آنها را با آنتی‌بیوتیك درمان می كنند،سپس، فلور روده ای و سالمونلا را تضعیف می كنند و به دنبال آن مخلوط حذف رقابتی را به پرندگان می خورانند تا امكان حذف آلودگی از پرندگان به وجود می آید.در پرندگان تخمگذار به دلیل عدم امكان انتقال پرندگان به جایگاههای پاك،استفاده از روش فوق موفقیت آمیز نبوده است.

واكسیناسیون

جهت كنترل آلودگی به سالمونلا انتریتیدیس تا كنون واكسنهای مختلفی ساخته شده است . در كشور آلمان برای كنترل سالمونلاتیفی موریوم از واكسن آگزوتروفیك Auxitrophic = سویه ای جهش یافته موتانت از باكتری كه برای رشد به عوامل خاصی نیاز دارد زنده استفاده می شود. واكسنهای زنده تخفیف حدت یافته نیازمند این است كه به مدت كافی در بافتها باقی بمانند تا پاسخ ایمنی حمایتی ایجاد كنند . استفاده خوراكی یا داخل عضلانی ازواكسن تخفیف حدت یافته سالمونلا انتریتیدیس نوع موتانتA سبب كاهش دفع عفونت از طریق مدفوع ، انتقال افقی عامل بیماریزا و آلودگی تخم مرغها می شود كه این اثرات تا23 هفته پس از واكسیناسیون مشاهده می شود . واكسن خوراكی نوع اخیر ایمنی محافظتی كم اثرتری ایجاد می كند.

درپرندگان واكسینه شده در روز اول ، متعاقب گذشت 4 هفته مشكلات اسهال ، لنگش ، تلفات و وقوع سالمونلا انتریتیدیس كمتر رخ داد. درسال 1994 حدود 2 میلیون پرنده در مزارع صنعتی انگلستان واكسینه شدند كه از این گله های واكسینه شده سالمونلا انتریتیدیس جدا نشد.

درآزمایشات دیگر جوجه های بدست آمده از گله مادر 57 هفته واكسینه شده و واكسینه نشده همراه با جوجه های 7 روزه كه یك دوزخوراكی سالمونلا انتریتیدیس را روز اول دریافت كرده بودند ، قرارداده شدند . اطلاعات بدست آمده حاكی است كه آنتی بیوتیكهای مادری كه ایمنی غیر فعال ایجاد می كنند ، در جوجه های سنین 21 روزه با كاهش علائم بالینی و كاهش دفع سالمونلا همراه بود . به هر حال كاهش مشخصی در جداسازی سالمونلا انتریتیدیس از ارگانهای داخلی جوجه های واكسینه شده قابل توجه است. واكسن بین سنین 12 الی 16 هفتگی انجام می شود . هر دز واكسن شامل تعداد زیادی سالمونلا انتریتیدیس غیر فعال است و دو تزریق ایمنیت بالاتری ایجاد می كند.

واكسنهای كشته اتوژن سالمونلاانتریتیدیس همراه با یاور خوراكی Oil adjuvant و ازطریق زیر جلدی به مدت چندین سال درماكیان ایالات متحده مصرف شدونتایج امید بخشی حاصل گشته است.در جوجه های واكسینه شده باواكسن كشته باكترینسبب كاهش تلفات،علائم بالینی وضایعات تا12 هفته پس از واكسیناسیون گردید.

ضمناً محققین دانشگاه ویكتوریا نوعی واكسن علیه سالمونلا را به روش مهندسی ژنتیك ابداع كرده اند . این واكسن از یك سویه موتاسیون یافته سالمونلا تیفی موریوم ساخته شده است كه با حذف قسمتی از ساختمان ژنتیكی این باكتری آنرا كاملاً به برخی ویتامینها وابسته ساخته اند . هدف از این كار محافظت حیوانات از سالمونلوز است . این سویه سالمونلا به صورت خوراكی تجویز می شود.

وضعیت سالمونلا انتریتیدیس در ایران

وجود این عامل با جداسازی باكتری و استفاده از آنتی سرم مخصوص در چندین مزرعه مرغداری ایران به اثبات رسیده است كه به احتمال قریب به یقین از نوع با حدت بالا فاژ 4 می باشد . با توجه به قابلیت بیماریزایی بالای آن،در گله های آلوده به خصوص جوجه ها كه ازطریق عمودی آلوده می شوند  مشكل خاصی پس از هچ شدن مشاهده نمی شود و تعدادی از آنها ناقل بیماری می باشند كه در اثر مجاورت در جعبه های جوجه،ماشین جوجه كشی و یا عمل تعیین جنسیت اكثر آنها آلوده میگردند.  این سالمونلا به دلیل سرعت تكثیر بالا یش سبب بروز تلفات و وازدگی جوجه ها  می‌گردد، كه تلفات از 5 تا 40% و بیشتر ممكن است دیده شود . از روز سوم به بعد با ازدیاد جوجه های وازده مواجه می شویم . در صورتیكه آلودگی در بدو ورود با یك آنتی بیوتیك مناسب كنترل شود مشكلات وازدگی و دفع سالمونلا از طریق مدفوع كمتر خواهد شد .

در طیور تخمگذار درمان با آنتی بیوتیك مناسب قبل از شروع تخمگذاری می تواند دفع مدفوعی و آلودگی تخم مرغ را در اوج تولید به مقدار بسیار زیادی كاهش دهد . در حال حاضر باید مانند اكثر كشورهای جهان برنامه تقلیل و كاهش آلودگی را در سطوح مختلف به انجام رساند . در این راستا می توا ن از حذف رقابتی ، واكسیناسیون و كنترل مواد غذایی و پلیت نمودن آنها استفاده نمود كه این امر مستلزم صرف هزینه بسیار گزافی می باشد .  مسلماً در ایران قادر به اجرای برنامه ریشه كنی وسیع نمی باشیم پس ابتدا به كاهش ازطریق پیشگیری و كنترل بهداشتی و سپس به حذف عامل بیماریزا با اجرای برنامه دقیق اقدام می نمائیم.

وقوع سالمونلوز در انسان از طریق سالمونلاهای طیور

میزان گسترش و وقوع بیماری :

صنعت مرغداری مهمترین و بزرگترین منبع سالمونلا هستندكه می توانند آنرا از طریق غذا به انسان منتقل كنند پس كنترل آن بسیار مهم می باشد. درسال 1885 اولین مورد مسمومیت غذایی به سالمونلا تیفی موریوم در فرانسه و در سال 1888 اولین مورد مسمومیت غذایی به سالمونلا انتریتیدیس در آلمان گزارش گردیدند. در سال 1986 مشخص گردید كه سالمونلا انتریتیدیس از طیور به انسان منتقل و بیماریزا می باشد. در طی سالهای 1973 الی 1987 در ایالات متحده 51% بیماریهای باكتریایی منتقله به انسان از طریق سالمونلا بود. از مجموع 458081 مورد وقوع سالمونلوز در انسان در طی سالهای 1982 الی 1992 ، 18 مورد سالمونلاپلوروم ، 8 مورد سالمونلا گالیناروم جدا شدند . بر اساس گزارش مركز پیشگیری و كنترل بیماری در ایالات متحده ، سالانه حدود 1 الی 5 میلیون انسان به سالمونلوز مبتلا می شوند كه حدود 20 هزار نفرآنها در بیمارستان بستری شده و حدود 500 نفر می میرند . ضمناً در ایالات متحده بین سالهای 1985 الی 1991 ، 82 % شیوع سالمونلا انتریتیدیس از طریق تخم مرغ بود. در طی دهه 1980 آلودگی اغلب تخم مرغها در شمال غربی ایالات متحده مربوط به سالمونلا انتریتیدیس بود و تقریباًآلودگی تخم مرغها ممكن است رخ دهد. در این مناطق آلودگی به طور متوسط از هر 50 مصرف كننده تخم مرغ ، یك نفر می تواند به سالمونلا مبتلا شود. تقریباً 84 % بیماری منتقله به انسان از طریق غذا در طی سالهای 1980 الی 1989 در اسكاتلند مربوط به سالمونلا بود . درانگلستان و ولز كمتر از 13 % شیوع سالمونلوز در انسان در طی سالهای 1959 الی 1962 و بیش از 32 % شیوع در طی سالهای 1984 الی 1985 مربوط به مصرف گوشت مرغ بود . در ایالات متحده در طی سالهای 1983 الی 1987 بیش ازسالمونلای منتقله به انسان از طریق غذا مربوط به مصرف گوشت مرغ و تخم مرغ بود. 

علائم بالینی در انسان

سالمونلا تیفی موریوم سبب بیماری تیفوئید درانسان می شود كه با تب،سردرد،اسهال واستفراغ شدید توأم است. در اغلب اشخاص مبتلا به سالمونلا انتریتیدیس پس ازمسمومیت غذایی حدود 128 الی 72 ساعتاسهال وعلائم فوق مشاهده می شود.بیماری معمولاً 4 تا 7 روز به طول می انجامدواغلب افراد، بدون درمان با آنتی بیوتیك بهبود می‌یابند. با این وجود ، اسهال می تواند به قدری شدید باشد كه شخص را راهی بیمارستان كند . با این حال وقوع سالمونلوز در افراد سالخورده ، خردسالان و كسانیكه سیستم ایمنی ضعیف دارند ، می تواندآنها را به فرم شدید بیماری دچار كند. در این بیماران عفونت از طریق روده وارد جریان خون شده و سپس به سایر نقاط بدن منتقل می شود و سبب مرگ نیز می شود. در موارد مزمن بیماری درد مفاصل و ادرار درد آور گزارش شده است.

كاهش خطر بیماریزا یی سالمونلا انتریتیدیس در انسان :

1 تخم مرغها در سرد خانه ها و یخچالها نگهداری شوند .

2 تخم مرغها كثیف یا ترك خورده معدوم شوند .

3 بعد از تماس دستها با تخم مرغهای خام دستها با آب و صابون شسته شوند .

4 بعداز پخت كامل ، تخم مرغها خورده شوند و تخم مرغها ی گرم بیش از 2 ساعت نگهداری نشوند.

5 موادغذایی محتوی تخم مرغ در سرد خانه نگهداری شوند .

6 از خوردن تخم مرغهای خام مانند بستنی و مخلوط شیر و تخم مرغ خانگی  و غذاها ی واجد تخم مرغ خام اجتناب شود . عمدتاً در صنعت ، بستنی و مخلوط شیر و تخم مرغ و غذاها ، توسط تخم مرغهای پاستوریزه تهیه شوند.

 درمان بیماری در انسان :

آمپی سیلین ، جنتامایسین ، تری متوپریم ، سولفامتوكسازول و سپیروفلوكسازین وكلرامفنیكل داروهای مؤثر بر سالمونلا هستند . متأسفانه برخی گونه های سالمونلا نسبت به آنتی بیوتیكها مقاومت دارویی یافته اند




داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 


gotcha warriors hack
جمعه 4 اسفند 1396 11:43 ب.ظ
من با مهارت های نوشتاری و همچنین طرح بندی وبلاگ خودم بسیار تحت تاثیر قرار می گیرم.
آیا این موضوع پرداخت شده است یا خودتان آن را تغییر دادید؟

به هر حال نگه داشتن نوشتن با کیفیت خوب، نادرست است که به خوبی دیدن کنید
این روزها وبلاگ مثل این است.
hemp
دوشنبه 30 بهمن 1396 09:42 ق.ظ
من به سادگی نمی توانستم وب سایت خود را قبل از پیشنهاد ارائه دهم
که من در واقع عاشق اطلاعات معمولی است که فرد ارائه می دهد
در بازدید کنندگان شما؟ اغلب برای بررسی در پست های جدید اغلب به عقب برگشته است
Johanna
جمعه 17 آذر 1396 04:44 ق.ظ
Hi, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the
favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its
ok to use a few of your ideas!!
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر